kai kati gia ton lambal  :)))))
47, Αθήνα, Ελλάδα

 

Η θεωρία μου λέει ότι η αγάπη είναι τρισδιάστατη. Ότι είναι η κοινή συνισταμένη, τριών, γραμμικώς ανεξαρτήτων, συναισθημάτων. Τώρα, το τι ακριβώς είναι αυτά τα τρία συναισθήματα, σηκώνει πολύ ανάλυση, αλλά για να το απλοποιήσω, θα τα ονομάσω αρχικά και αυθαίρετα: στοργή, επικοινωνία και σεξ.

Έτσι, μπορούμε να παραστήσουμε γραφικά την αγάπη σαν ένα διάνυσμα στο χώρο.
Στον άξονα Χ βάζω την επικοινωνία, στον άξονα Υ βάζω τη στοργή και στον άξονα Ζ βάζω το σεξ. Έτσι, αναλόγως του πόσο νοιώθεις σε κάθε άξονα, παράγεται και μια διαφορετική συνισταμένη.

Γιατί όμως διάλεξα αυτές τις συγκεριμένες συνιστώσες;

Απλό: Προσπάθησα να σκεφτώ οριακά. Είδα λοιπόν ότι ο κόσμος τείνει να διαχωρίζει τα διάφορα είδη αγάπης σε τρεις κατηγορίες.

Την πρώτη κατηγορία, τη λένε γενικά "αγάπη". Εδώ εννοούνε κάτι αγνό, κάτι ανώτερο. Κάτι που σε κάνει να βάζεις τον άλλον πάνω από τον εαυτό σου. Σε αυτή την κατηγορία μπαίνει η μητρική αγάπη.

Τη δεύτερη κατηγορία την λένε "έρωτα". Εδώ εννοούνε τα συναισθήματα που έχουνε να κάνουνε με τη σεξουαλική έλξη. Το χτυποκάρδι, ο κόμπος στο στομάχι, η σκέψη που κολλάει συνέχεια σε έναν άνθρωπο κλπ. Επίσης εδώ ανήκει το χαρακτηριστικό της "ζήλιας".

  Και την τελευταία κατηγορία την ονομάζουν "φιλία". Εδώ μπαίνει η περιβόητη "ανδρική φιλία" καθώς επίσης και ο λέγόμενος "πλατωνικός έρωτας".

Εννοείται φυσικά ότι το καθένα από τα παραπάνω περιέχει πάντα και λίγο από τα άλλα δύο. Αλλά αν το πάρουμε οριακά; Τι θα μπορούσε να είναι η "φιλία" ή ο "έρωτας" στην οριακή του μορφή;

Πιστεύω λοιπόν ότι η "φιλία" σε οριακή μορφή τείνει να είναι "επικοινωνία". Αν την απογυμνώσεις από τα άλλα δύο, τι μένει; Τι είναι αυτό που ενώνει δύο άντρες για μια ζωή; Μα φυσικά η επικοινωνία του πνεύματος. Και ο "πλατωνικός έρωτας" επίσης, δεν είναι τυχαία ανακάλυψη. Είναι η προσπάθεια των ανθρώπων να αφαιρέσουν από αυτόν τον περίεργο έρωτα τη σεξουαλική συνιστώσα. Οπότε τι μένει πάλι; Μα φυσικά η επικοινωνία!

Και τέλος η ίδια η λεγόμενη "αγάπη". Αν την πάρουμε οριακά τι μένει; Τι μένει αν αφαιρέσουμε από μέσα της κάθε τι σεξουαλικό ή πνευματικό; Η στοργή!

Η μητρική αγάπη το επιβεβαιώνει αυτό. Μια μητέρα αυτό που θέλει είναι, να είναι καλά το παιδί της. Το φροντίζει και το προσέχει. Μην σε χαλάει η λέξη στοργή που έβαλα. Μπορείς να βάλεις κάποια άλλη λέξη αν θα σε βόλευε να το κατανοήσεις καλύτερα. Η αν θέλεις, μπορούμε να λέμε απλά "συνιστώσα Υ".

Τα ανέλυσα αρχικά για να τα ξανασυνθέσω πάλι.

Οπότε αφήνοντας πίσω τις οριακές συνθήκες και ερχόμενοι σε πραγματικές, μπορούμε να πούμε ότι οποιαδήποτε μορφή αγάπης περιέχει πάντα κάτι και από τα τρία.

Έτσι η μητρική αγάπη εκτός από στοργή περιέχει και λίγο σεξουαλικότητα όπως μας δίδαξε και ο γερο-Φρόυντ. Και η ανδρική φιλία επίσης. Σε όλες τις μεγάλες φιλίες υπάρχει και κάποιος έρωτας, και ας μην το παραδέχεται κανείς. Απόδειξη ότι, τόσο οι μανάδες όσο και οι πολύ κολλητοί, ζηλεύουν!

Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι τα πάντα είναι αγάπη. Και ο έρωτας και η φιλία και το σεξ και όλα. Απλά αυτό που διαφέρει κάθε φορά, είναι το διάνυσμα. Αλλες φορές είναι κοντά στον άξονα Ζ, άλλες ανάμεσα σε Χ και Υ, άλλες φορές μικρό, άλλες μεγάλο. Στην πιο ολοκληρωμένη του μορφή περιέχει πολύ από όλα. Αυτή είναι η περιβόητη "αγάπη μεταξύ ενός αντρόγυνου", στοργή, φιλιά και σεξ.

 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια.
Πρόσθεσε ένα σχόλιο για να ξεκινήσεις τη συζήτηση!

Blog
Τα blogs ενημερώνονται κάθε 5 λεπτά