Γεμιστό ψωμί με μαρμελάδα λιαστής τομάτας και κατσικίσιο τυρί
38, Αθήνα, Ελλάδα

 Μιαμ μιαμ μιαμ... Γιατι εαν εχουμε κατι που δεν το εχει κανεις αλλος στον κοσμο ειναι τελεια φαγητα!

Δεν την εχω δοκιμασει την συνταγη αλλα μονο με το διαβασμα της πεινασα.

Γεμιστό ψωμί με μαρμελάδα λιαστής τομάτας και κατσικίσιο τυρί

2e1239960.jpg

Αυτή η συνταγή σας δίνει την τεχνική για κάθε γεμιστό ψωμί που θέλετε να φτιάξετε. Οι συνδυασμοί της γέμισης είναι θέμα της γεύσης σας.

Η μαρμελάδα λιαστής τομάτας έγινε σκούρα γιατί οι τομάτες που είχα ήταν αποξηραμένες και πολύ σκούρες. Θα σας δώσω τη συνταγή για λιαστές τομάτες σε λάδι, να διαλέξετε να έχουν φωτεινό χρώμα. Εγώ έκανα αλχημείες για να φτιάξω τη ποσότητα που ήθελα και να προσπαθήσω να ανοίξω το χρώμα. Σαν γεύση αυτή η μαρμελάδα θυμίζει τσάτνεϊ. Εχει ζάχαρη και ξύδι και σιγοβράζει μέχρι να φύγουν τα υγρά και να αποκτήσει υφή μαρμελάδας.

Ξεκινάμε το ζύμωμα;

Υλικά για τη ζύμη (για λίγο πιο μικρή κουλούρα από της φωτογραφίας):

  • 300 γρ. αλεύρι σταρένιο δυνατό
  • 1 κουτάλι γλυκού αλάτι
  • 40 γρ. παγωμένο βούτυρο σε κομματάκια
  • 2 κουταλάκια γλυκού μαγιά σκόνη
  • 100 ml γάλα
  • 1 μέτριο αυγό

Εκτέλεση ζύμης:

Ετοιμάστε τη ζύμη, με τον τρόπο που συνηθίζετε. Προσωπικά χρησιμοποιώ το μίξερ με το ζυμωτήρι και αφήνω το ζυμάρι να φουσκώσει μέσα στον κάδο. Βάλτε στον κάδο το αλεύρι, το αλάτι, τρίψτε με τα χέρια σας τα κομματάκια του βουτύρου, προσθέστε τη μαγιά, το αυγό και το γάλα και αρχίστε το ζύμωμα. Όταν γίνουν ψιχουλιαστά, ενωμένα σε μεγαλύτερα κομμάτια, ρίξτε και το γάλα και αφήστε να ζυμωθεί καλά το μίγμα.  Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και να μην κολλάει.

Σταυρώστε την και αφήστε την στο μπολ να φουσκώσει, σκεπασμένη με μια πετσέτα (διπλασιάζεται σε μια ωρα) και ξεκινήστε την ετοιμασία της μαρμελάδας λιαστής τομάτας.

Υλικά για τη μαρμελάδα λιαστής τομάτας:

  • 230γρ. στραγγισμένες λιαστές τομάτες φυλαγμένες σε λάδι (κομμένες)
  • 2 μεγάλες σφικτές φρέσκιες τομάτες σε κυβάκια
  • 1 κουταλιά σούπας λάδι ελιάς και 1 κουταλιά σούπας λάδι από τις λιαστές τομάτες
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες
  • 1 σκελίδα σκόρδο λυωμένο
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 1/4 κούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κουταλάκι γλυκού φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση της μαρμελάδας:

Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίξτε το λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις τομάτες και σωτάρετε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια περίπου 7 λεπτά. Προσθέστε τη ζάχαρη, το ξύδι, το νερό, το θυμάρι, το πιπέρι και φέρτε σε βράση το υγρό. Χαμηλώστε στο 1, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να σιγοψηθούν για 30 λεπτά. Η λιαστή τομάτα θα έχει μαλακώσει και θα δείχνει ενωμένη με τα άλλα υλικά, σαν σάλτσα.

Βγάλτε το καπάκι και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά, περίπου άλλα 10 λεπτά. Όταν περνάτε την ξύλινη κουτάλα στη μέση της κατσαρόλας θα πρέπει να μην ενώνονται οι δύο πλευρές. Βγάλτε την από τη κατσαρόλα και αφήστε τη να κρυώσει.

Η τεχνική του γεμιστού ψωμιού:

Βάζετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγετε σε φύλλο περίπου 33Χ30 εκ. Χρησιμοποίησα το ρολάκι ζύμης, για να το ανοίξω ομοιόμορφα και να μην το τρυπήσω από το τράβηγμα, κατα λάθος.

Απλώστε πάνω τη μαρμελάδα λιαστής τομάτας και το κατσικίσιο τυρί, θρυμματισμένο με το χέρι σας.

Ξεκινήστε από την πιο μακριά πλευρά να τυλίγετε το φύλλο ζύμης σε ρολό, κλείνοντας μέσα του τα υλικά της γέμισης και φτάνοντας μέχρι τέλους. Βάλτε το σημείο ραφής προς τα κάτω. Κάντε κουλούρα το ρολό του ψωμιού και βάλτε το πάνω στη λαμαρίνα που θα το ψήσετε.

Βρέξτε τα χέρια σας και τα σημεία ένωσης του ρολού ώστε να κολλήσουν. Στρώστε καλά τη ζύμη και σχηματίστε μια ωραία κουλούρα.

Με κοφτερό μαχαίρι -χωρίς δοντάκια- κάντε λοξές χαρακιές μέχρι τη μέση του ρολού, όχι μέχρι κάτω, σε όλη την κουλούρα. Με το χέρι σας, πιάστε ένα-ένα τα κομμάτια και γυρίστε τα στο πλάϊ ώστε να φαίνεται η γέμιση.

Σκεπάστε με πετσέτα και αφήστε άλλη μια ώρα να φουσκώσει. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200βαθμούς Κελσίου για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

Θεωρητικά, το αφήνετε να κρυώσει πριν το φάτε… Με το ψωμάκι ταιριάζουν πολύ φρέσκα βότανα από τον κήπο σας πχ ματζουράνα, ρίγανη, θυμάρι



 

 
Σχόλια
pinezoula 03.06.2009

ωχου και πειναω τωρα! :-P :-P :-P

litsa92 03.06.2009

aa mou anoixes thn orexh. *YAHOO* *YAHOO* ...8a to dokimasw kai 8a sou pw...xixi :D :D

Blog
Τα blogs ενημερώνονται κάθε 5 λεπτά